IT Total in english

Aktuellt

Det ökade distansarbetet påverkar den digitala sårbarheten markant

Då fler än vanligt arbetar från distans har det skapat en markant ökad digital sårbarhet. Det är därför viktigare än någonsin att försöka minimera sitt risktagande på Internet.

Vi kan exempelvis se en ökning av så kallade “recon”, det vill säga undersökande eller jagande aktiviteter mot IP-adresser som är kritiska anslutningspunkter. Det kan exempelvis vara för virtuella privata nätverk (VPN) och andra distanslösningar som används flitigt av företag just nu. 
Det finns dock möjligheter och mycket ett företag kan göra för att undvika att vara ett enkelt byte vid cyberattacker.

- Ett misstag som företag gör när de hanterar sina digitala workspace-lösningar är hur de namnger sina tjänster. 
Idag kan man göra DNS-uppslag på vilket företag som helst och med väldigt enkla medel få fram vilka IP-adresser som är helt avgörande för distansarbetande. 
Vi ser allt för ofta kritiska IP-adresser namngivna med exempelvis “VPN”, “remote” eller “gateway”. Att namnge på det sättet har blivit lite av en standard, men det är ungefär som att märka upp en dörr på baksidan av en bank med ordet kassaskåp. 
Med andra ord, lite som att be om trubbel, säger Sebastian Rosendahl, Business Area Manager Cyber Security på IT-Total.

Vanligtvis kanske 90% av företagets anställda arbetar från ett kontor. Men utifrån vad vi ser nu är dom siffrorna mest troligt snarare de motsatta. Och med ett utbrett distansarbete följer även ett ökat antal enheter som inte är under full kontroll av säkerhetsavdelningen också öppnar upp för hackers och främmande makter att hitta vägar in i sårbara system och genomföra phishingattacker.

- Mitt tips är att se över skyddet av de anslutningsmöjligheter som just nu nyttjas flitigt. Skyddet behöver ha förmåga att stå mot en överbelastningsattack, men även möjlighet att kunna stoppa redan kända dåliga enheter som skickar trafik mot företaget. Dessutom medför ett Internetskydd ofta både bättre prestanda och stabilitet för din digitala miljö. Företag har alla möjligheter att med trygghet och självförtroende fortsätta arbeta på distans så länge man har koll på sitt skydd mot riskerna som det medför, säger Joakim Sundberg, VD och grundare på Baffin Bay.

Relaterade artiklar:
Säker arbetsplats hemma

Fler cyberkriminella tar sig in genom mobila enheter i företagens nätverk

Läs mer om Baffin Bay

Vi erbjuder vår tjänst MSS Internet Threat Protection helt kostnadsfritt och utan bindningstid*

Kontakta Sebastian genom att fylla i formuläret nedan.

* Tjänsten är kostnadsfri och utan bindningstid i upp till 90 dagar.

IT-Total

Ett IT-tryggare Sverige IT-Total föddes ur idén av att vara det bästa företaget för kunder, partners och medarbetare. Vår mission är att bidra till ett IT-tryggare Sverige genom att hjälpa svenska företag på vägen till framtidens trygga IT-lösningar. Vi gör det genom att leverera Managerade Tjänster, Konsulting och Produkter inom IT-infrastruktur från Secure Hybrid Cloud till fysiska brandväggar. Tryggt, personligt och Cybersäkert.