IT Total in english

IT-Total Blogg

Vad är Microsoft Intune? Och behöver jag det?

Arbetsvanorna förändras i takt med att allt fler väljer att arbeta utanför traditionella arbetsplatser. Denna flexibilitet sträcker sig från hemmakontoret och caféer, till att arbeta från exempelvis utlandet. Många använder en mix av telefoner, datorer och surfplattor som arbetsverktyg, vilket inte bara ökar produktiviteten utan även säkerhetsriskerna.

Den ökade anslutningen till olika nätverk och enheter ställer högre krav på säkerhetsåtgärder. Med Microsoft Intune får IT-ansvariga möjlighet att effektivt övervaka och kontrollera alla enheter samt hantera hur data används och delas. Detta sker utan att påverka användarupplevelsen eller produktiviteten för kollegorna negativt, vilket ger en balans mellan säkerhet och smidig arbetsmiljö. 

 

Microsoft Intune har designats av Microsoft som en lösning för slutpunktshantering. Det integreras med andra delar av dina Microsoft 365- och Azure-prenumerationer, vilket gör det till ett utmärkt val för de flesta företag.

Låt oss fördjupa oss för att du ska kunna avgöra om Microsoft Intune är rätt för din organisation.

Microsoft Intune är ett verktyg för slutpunktshantering utvecklat av Microsoft. Det ger möjlighet att hantera alla enheter som har åtkomst till företagsdata, inklusive datorer, bärbara datorer och mobila enheter, oavsett om de är anslutna till ditt nätverk eller befinner sig på distans. Intune tillhandahåller även de nödvändiga verktygen för att hantera appar och identiteter som används på dessa enheter.

En central del av Intunes attraktionskraft är dess förmåga att stärka säkerheten för de mobila enheter som används av personal, utan behovet av en separat lösning för mobil enhetshantering (MDM). Detta är särskilt betydelsefullt i dagens arbetsklimat med ökad fjärr- och hybridarbetsmiljö.

 

IT-Total_blogg_microsoft-intune

 

Fördelarna med Microsoft Intune:

Enhetshantering (MDM & MAM)
Med Microsoft Intune kan du effektivt hantera enheter och appar inom din IT-organisation. Det underlättar för organisationer att hantera och skydda både utfärdade enheter till anställda och personliga  - och företagsappar som används för att komma åt företagsdata, det vill säga "Bring Your Own Device" (BYOD).

Microsoft Intune möjliggör anpassad hantering i enlighet med företagets efterlevnadspolicyer. Det innefattar att låsa organisationens data, förhindra interaktion mellan personliga och företagsappar, samt kräva multifaktorautentisering för specifika företagsappar.

Genom att använda Intune automatiseras policyimplementeringen. Du konfigurerar säkerhets- och enhetspolicyer och distribuerar dem till användar- eller enhetsgrupper. När enheten är registrerad behöver den endast vara ansluten till internet för att ta emot och implementera policyerna. Detta säkerställer att alla enheter som har åtkomst till organisationens data hålls uppdaterade och överensstämmer med gällande policyer. I många fall ersätter detta den traditionella rollen som en lokal server tidigare hade haft.

 

IT-Total_intune_MDM-MAM

 

Apphantering (MAM)
En nyckelfunktion i Intune är mobilappshantering (MAM). Genom Microsoft Intune kan du effektivt hantera de appar som din personal har tillgång till, med möjlighet att publicera, pusha, konfigurera, säkra, övervaka och uppdatera appar för användarna.

Utöver detta erbjuder Intune möjligheten att ge användarna tillgång till en företagsportal för självbetjäning. Detta kan leda till minskade IT-supportsamtal och förbättrad användarupplevelse. Genom portalen kan personalen självständigt återställa lösenord och installera appar, vilket ökar effektiviteten och förenklar arbetsprocesserna.

 

IT-Total_MDM-only

 

Hur fungerar Microsoft Intune?

För att säkerställa tillgång till företagstjänster behöver de enheter som används vara registrerade i Microsoft Intune. Genom att ha enheterna registrerade får organisationen en översikt över de enheter som kan ansluta till företagets tjänster.

Med hjälp av Intune kan uppdateringar och konfigurationer smidigt distribueras till de hanterade enheterna. Administratörer har möjlighet att hantera Microsoft Intune via Azure-portalen, som är tillgänglig i Microsoft Azure-molnet.

För att förbättra hanteringen av mobila och fjärranslutna enheter rekommenderas en diskussion med en IT-expert. Dock betonar vi att Microsoft Intunes omfattande möjligheter och dess nära integration med andra delar av Microsofts produktportfölj gör det till en rekommendation för nästan alla organisationer, särskilt de som redan använder Microsoft-verktyg som Microsoft 365 och Microsoft Azure.

 

Vill du veta mer om Microsoft Intune och om det är något som passar er organisation?

Microsoft Intune är en integrerad del av vårt rekommenderade standardlicenspaket för Microsoft 365, nämligen Microsoft Business Premium. Dessutom inkluderas Intune i de mer omfattande Microsoft 365-paketen, såsom Microsoft Enterprise E3 och E5.

Utöver Intune erbjuder Business Premium-paketet ytterligare fördelar, såsom autopilot, policyer för villkorad åtkomst, förebyggande av dataförlust, informationsskydd och Windows Application Deployment.

Om ditt företag ännu inte använder Microsoft Business Premium eller Microsoft Enterprise och du är intresserad av att veta mer är du välkommen att kontakta oss. IT-Total erbjuder skräddarsydda konsulttjänster för att vägleda dig genom dina licensmöjligheter. Oavsett om det handlar om att implementera Intune eller leverera klienthantering som en tjänst - Client as a Service inom Digital Workplace, finns vi här för dig. Allt för att du ska få en IT-trygg arbetsdag.

 

Kontakta oss för att påbörja diskussionen och optimera din digitala arbetsplats. 

 

Kontakta mig

 

IT-Total

Ett IT-tryggare Sverige IT-Total föddes ur idén av att vara det bästa företaget för kunder, partners och medarbetare. Vår mission är att bidra till ett IT-tryggare Sverige genom att hjälpa svenska företag på vägen till framtidens trygga IT-lösningar. Vi gör det genom att leverera Managerade Tjänster, Konsulting och Produkter inom IT-infrastruktur från Secure Hybrid Cloud till fysiska brandväggar. Tryggt, personligt och Cybersäkert.