IT Total in english

IT-Total Blogg

Säkrare möten med Microsoft Teams Premium

Under Ignite offentliggjordes äntligen känslighetsetiketter för Teams-möten. Och det är bara en del av ett väldigt trevligt paket som kommer med Teams Premium.


Bakgrund

För väldigt länge sedan var jag med i en Teams MVP feedback-session om att kunna skydda känsliga möten, men efter sessionen hörde jag inget mer om det. När jag för några månader sedan satt slentrianmässigt med PowerShell och bläddrade igenom Set-Label i EXO-modulen (IPPSSession) på jakt efter något nytt såg jag något som fick mig att lyfta på ögonbrynen. En parameter för möten!Vad är Set-Label?

Set-Label är en del av de cmdlets som används i PowerShell för att hantera känslighetsetiketter. Sensitivity labels är som bekant väldigt effektiva för att skydda både dokument och så kallade containers (team, siter och grupper). Som jag har skrivit i tidigare bloggposter så skyddar man dokument med det förstnämnda genom olika behörighetsnivåer och med det sistnämnda kontrollerar man allt som har att göra med extern delning och extern åtkomst för containers. Man kan förstås hantera det här i Microsoft Purview Compliance-portalen också vilket sannolikt är mer vanligt.

När jag ändå är inne på området säkerhet vill jag tillägga att då känslighetsetiketter används tillsammans med övriga tjänster som Microsoft Defender for Cloud Apps eller Data loss prevention och med ’Devices’ som lokation så har man verkligen säkrat upp sina team och data. Då kan man till och med förhindra att dokument som inte har en känslighetsetikett tilldelad inte får laddas upp i ett team (molnet) förrän det är skyddat med en känslighetsetikett. Wow.

Hur som helst. Vid tidpunkten noterade jag parametern som är för Teams möteslobby och blev givetvis tvungen att fråga produktgruppen om det möjligen handlade om vad som presenterades under feedback-sessionen. Och så var det. Men den hade blivit tillagd av misstag och jag fick ingen mer information än att det fortfarande var under NDA och den togs bort relativt omgående.

Men det var tillräckligt för att förstå att det var på väg att bli verklighet, med nedsidan att jag inte kunde nämna det publikt! Det vill säga, att kunna skydda känsliga Teams-möten är något som jag fått frågan om tidigare och det är ganska frustrerande att inte kunna säga att det är work in progress.

Det finns ju som sagt en rad verktyg för att säkerställa vem eller vilka som ska tillåtas komma åt vad, samt styra både lobbyalternativ och mötesroller för Teams-möten. Men det kan ändå vara rörigt med mötesalternativen och möjligen lite svårt för den som inte riktigt förstår vad alla val innebär i praktiken. Ni minns kanske från en tidigare bloggpost att jag nämnde alternativet ”alla” som många ändrar till för att det inte ska krångla.

Hur ska man då som en vanlig användare förstå allt det här med att arbeta säkert och göra rätt? Det är en dels en fråga om utbildning och adoption förstås, men framför allt så ska vi hjälpa dem genom att introducera och implementera tekniken så att miljön är säker, begriplig och anpassad för effektivt samarbete. Vore det då inte toppen om vi kunde skapa färdiga mötesmallar beroende på vilken typ av möte det är. Eller skydda det där extra känsliga mötet när det inte får bli fel.


Lösningen är Teams Premium.

 

Teamsdagen 1-thumb

 

Vad är Teams Premium och hur får jag det?

Teams Premium är en add-on (SKU) till Teams som vi känner idag, alltså den licensierade Teams-produkten. Med skillnaden att man får en himla massa godsaker inbakat i denna add-on. Inte bara känslighetsetiketter som jag har varit med och gett feedback på med andra ord.

Microsoft har försökt få oss kunder att använda deras Teams add-ons tidigare, till exempel med Teams Advanced Communications där man som ett exempel kunnat anpassa möteslobbyn med organisationens logotyp med mera (branding). Det har väl inte riktigt varit de mest fördelaktiga tilläggen sett till erbjuden funktionalitet kontra prisbild. Men nu... och med nyheterna som lanserades så blir det minst sagt intressant och jag är ytterst nyfiken på att testa dem.

Microsoft Teams Premium sägs landa på 10 $ per person per månad. Det är i alla fall det publicerade priset i skrivande stund.Vad får man då?

Ett urval.
 • Mötesguide
  Vi administratörer får möjligheten att konfigurera färdiga mötesmallar som vi kan anpassa utifrån organisationens behov. Användaren behöver alltså inte fundera så mycket mer på hur mötet ska konfigureras.

 • Anpassning av mötesupplevelsen
  Vi kan använda oss av varumärket (branding) och anpassa mötesupplevelsen i lobbyn, med bakgrund och ”together modes” till exempel.

 • Intelligent sammanfattning
  Recap av möten med AI-baserad funktionalitet där mötesinnehållet hanteras och presenteras av en slags ’virtuell assistent’ som sedan redogör för vad som är betydelsefullt för just dig.

 • Realtidsöversättning
  Alla mötesdeltagare kan ta del av 40 olika språk i realtid när organisatören har Teams Premium. Inkluderande minst sagt.

 • Mötesskydd
  Med hjälp av vattenstämplar kan man understryka känsligheten av materialet och med känslighetsetiketter kan vi skydda de möten som kräver en högre nivå av säkerhet. Även för mötesalternativen.

 • Avancerade Webinars
  Ny funktionalitet och förbättringar för Webinars blir tillgängliga.

 • Möteskö
  Nya vyer för tydligare överblick och en möteshantering där du kan ta del av agendan i en möteskö.

 • Mötesanalyser
  Trender och historik med utökade data.

 • Green room
  Ett virtuellt green room för de som anordnar och presenterar innan mötet börjar.

Med mera…

Microsoft Teams Premium är planerat att släppas i en preview i december och allmänt släpp förväntas i februari 2023. Stay tuned för mer information i detalj när det närmar sig!


IT-Total_microsoft-teams-premium

Behöver ni hjälp med något kring Teams eller Microsoft 365 i allmänhet är ni välkomna att kontakta mig och mina kollegor på IT-Total.

Christian Jernqvist Bergström

Digital workspace consultant på IT-Total. MVP M365 Apps & Services.