IT Total in english

IT-Total Blogg

Uppsjö av överbelastningsattacker mot svenska verksamheter

Ett flertal svenska sajter drabbades under helgen av överbelastningsattacker från vad som misstänks vara hackergruppen Anonymous Sudan.

Det var på sin Telegramkanal som hackergruppen först förkunnade att de planerade ett flertal hackerattacker mot svenska webbplatser, detta som protest mot den koranbränning som genomförts i Stockholm. Om det faktiskt är hackergruppen Anonymous Sudan som ligger bakom angreppen är inte bekräftat. Flera fingrar pekas mot Ryssland som bakomliggande aktör till attackerna. 

Redan tidigt i februari larmade CERT-SE om att organisationer bör vara vaksamma på och öka sin uppmärksamhet gentemot potentiella överbelastningsattacker. Med rätt säkerhetsåtgärder och cybersäkerhetsskydd kan framtida angrepp mildras markant.

 

IT-Totals cyberexpert: ”Grips inte av panik”

”Vi ser ett mönster i vilken typ av myndigheter och företag det är som utsätts för den här typen av attacker”, säger Mikael Fryksten, Lead Cyber Security Architect på IT-Totals CDC. ”Logistikföretag, infrastruktur och energileverantörer blir självklara mål om du som hotaktör ämnar att rubba trygghetskänslan hos folk.”

Hittills har Aftonbladet och SVT rapporterat att bland annat Kivra, Energimyndigheten, SL och SOS Alarm haft problem med sina hemsidor.

”Överbelastningsattacker är frustrerande och kan orsaka temporära komplikationer för den verksamhet som blivit utsatt, men det är viktigt att inte gripas av panik i situationer som dessa. Även om webbplatsen ligger nere kan själva tjänsten fortfarande fungera. Från IT-Total kan vi bara understryka styrkan i att värna om cybersäkerhetsarbetet i er verksamhet.”

 

Läs mer om hur IT-Total kan hjälpa er mot en överbelastningsattack.

 

Källor:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/efter-hotet-om-hackerattack-flera-webbsajter-nere

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0Q31WE/hackerattack-mot-samhallsviktiga-aktorer

IT-Total Security Operations Center

IT-Total Security Operations Center övervakar det globala hotlandskapet och levererar hanterad hotdetektering. Vi skyddar organisationers affärskritiska tillgångar mot cyberattacker genom snabb respons, analyser och åtgärder. IT-Total Security Operations Center består av seniora analytiker som arbetar med omvärldsbevakning och manuella analyser. Vi använder även av ett flertal beprövade tekniska verktyg, både statiska och dynamiska.