IT Total in english

Aktuellt

Så höjer ni företagets säkerhet– genom att utbilda de anställda

Utbilda personalen i cybersäkerhet på en timme. Läs mer här

Svenska företag utsätts för allt fler cyberattacker – och angriparen riktar ofta in sig på specifika anställda. Den mänskliga faktorn är nämligen en av de vanligaste ingångarna till kapningar, nätfiske och andra attacker som kan bli dyra smällar för ett företag.

IT-Total erbjuder därför en skräddarsydd utbildning, Cyber Security User Awareness Training, för att höja de anställdas medvetenhet inom IT- och cybersäkerhet.
– En utbildad och medveten personalstyrka är en viktig komponent i ett effektivt säkerhetsarbete. De har då medvetenheten att kunna identifiera avvikelser och försök till påverkan, säger Sebastian Rosendahl, Head of Cyber Security hos IT-Total.

”Ett klick kan skada hela företaget”
De 19 anställda på försvarets bostadsförmedlingstjänst MHS Bostäder i Stockholm har nyligen gått utbildningen. Den är en timme lång och leds av en senior konsult på IT-Total.

– Ett enkelt och effektivt sätt att höja företagets säkerhet. Jag tror att vi alla blev enormt överraskade över hur stort problemet är: Att cyberbrottsligheten omsätter sådana summor, är så välorganiserad och utvecklas så snabbt i hela världen. Det var en viktig väckarklocka, säger Olov Ettefalk, vd, och fortsätter:

 Framför allt fick vi upp ögonen för att ett litet klick kan ställa till stor skada för företaget – oavsett hur mycket IT-säkerhet vi byggt upp med.

Vad lärde ni er?
– Främst hur vi kan vara mer vaksamma. Vi fick en bra inblick i hur en attack kan se ut så att vi nu kan minimera risken att drabbas. Vi kunde också testa våra lösenord och fick tips om hur vi skapar säkra sådana.

MHS Bostäder har en koppling till svenska försvaret då MHS tillhandahåller bostäder åt studerande på Försvarshögskolan och Försvarsmaktens personal.

– Säkerhetsfrågorna är därför extra viktiga för oss. Vi är samtidigt ett litet företag som inte har möjlighet att själva sköta IT-säkerheten, så vi är beroende av en kompetent partner som vägleder oss.

”Avgörande med spetskompetens”
MHS Bostäder har IT-Total som heltäckande IT-partner sedan 2011. Allt från affärssystem till fastighetsdata ligger i IT-Totals molntjänster. Utöver det har man konsulthjälp från dem när det behövs.

– IT- och cybersäkerheten har kommit allt högre på agendan senaste åren eftersom hoten både blir fler och mer komplexa. För oss är det avgörande att ha en partner som IT-Total som har spetskompetensen, agerar proaktivt och ligger i framkant. Att de kontinuerligt kan uppdatera och utbilda oss är en stor tillgång, säger Olov Ettefalk.

Sebastian Rosendahl, Head of Cyber Security hos IT-Total:
– Organisationens första försvarslinje måste vara människorna. Långsiktighet och ett systematiskt arbete krävs för att skapa detta. Löpande kunskapsutveckling, ökad förståelse och medvetenhet måste vara en naturlig prioritering.

MHS Bostäder har inte drabbats av intrång, men av försök. Ekonomiavdelningen har fått mejl som ser ut att komma från vd:n, fast med namnet felstavat.
– Dessa mejl kan till exempel uppmana om att snabbt göra en utlandsbetalning. Mejlen brukar trilla in under julhelgen eller semesterveckorna. Men ingen har än så länge låtit sig luras, berättar Olov Ettefalk.

Risk att slappna av vid distansjobb
Det är lätt att sänka garden och börja slarva med företagets säkerhetspolicy när man jobbar hemifrån, eftersom arbete och fritid kan flyta ihop, påpekar Ettefalk.
– Vårt kontor ligger i Stockholm där smittspridningen ökat i höst. Vi har därför ökat distansarbetet, så det känns extra bra att personalen nu är uppdaterad i cybersäkert beteende.

Utbilda personalen i cybersäkerhet på en timme. Läs mer här

 

Vill du veta mer om vi har hjälpt MHS Bostäder. Läs hela caset här.

 

IT-Total