Oktober månad = Cyber Security Month, något som ICA valde att uppmärksamma för att höja säkerhetsmedvetenheten och kompetensen inom digital säkerhet för sina medarbetare.
IT-Total höll en föreläsning för ICAs medarbetare som en del av ICAs informationssäkerhetsmånad som bl.a. handlade om hur säkerhetsskyddslagen och NIS 2-Direktivet påverkar Informationssäkerheten inom ICA-bolagens olika verksamhetsområden. En viktig aspekt är att ICA är en viktig samhällsfunktion ur ett totalförsvarsperspektiv då de levererar livsmedel, läkemedel samt bank och försäkring.
Åke Ekerbring, Säkerhetsskyddschef, IT-Total och Stephanie Ternert, informationssäkerhetsspecialist och IT risk manager på ICA Gruppen.
Vi ställde några frågor till Stephanie Ternert, informationssäkerhetsspecialist och IT risk manager på ICA Gruppen.
Varför är digital säkerhet viktigt för ICA?
- Som ett samhällsviktigt företag tar ICA detta på största allvar och har därför under hela oktober månad erbjudit medarbetare i Sverige att delta vid en rad spännande seminarier, event och aktiviteter för att öka sin kunskap och medvetenhet om digital säkerhet.
I en alltmer uppkopplad värld med spänt säkerhetsläge till följd av krig, kriminalitet och världsekonomins påverkan är det viktigt att vi idag är extra vaksamma och förstår hur man som enskild medarbetare och individ kan och bör skydda sin information, säger Stephanie Ternert.
Vilka är de största utmaningarna idag och framöver för er på ICA?
- Säkerhetsläget ute i världen har förändrats, på flera fronter. Den ökade hotbilden mot Sverige har lett till ett större antal cyberattacker och riskerna det innebär gör att vi alla måste tänka ännu mer på säkerheten. Den ökade digitaliseringen i samhället är en stor tillgång, men samtidigt en utmaning. Exempelvis ser vi inom områden som AI (artificiell intelligens) att det finns stora möjligheter att exempelvis skapa mer effektiva arbetssätt, men det finns samtidigt flera utmaningar i form av säkerhetsrisker så som otillförlitlig information, feltolkningar och att AI:n nyttjas på ett skadligt sätt. För att förbereda oss för hoten så jobbar vi med att ha ett starkt säkerhetsskydd med rätt tekniska åtgärder och processer, men vi jobbar också på att öka säkerhetsmedvetenheten och kompetensen hos våra medarbetare. Jag tror starkt på att jobba tillsammans och dela erfarenheter mellan bolag och myndigheter i Sverige. Tillsammans är vi starka! avslutar Stephanie Ternert.
Jobbar du i en verksamhet som också är kritisk för samhället eller funderar du på hur kommande NIS 2 direktiv kommer att påverka er? Kontakta oss om ni behöver rådgivning eller utbildning av er personal.
Läs även:
De nya kraven från NIS2 är en utmaning för många
Alla nyanställda utbildas i cybersäkerhet
För mer information kontakta:
Åke Ekerbring, Head of Security, IT-Total
Mail: ake.ekerbring@it-total.se
Tel: +46 76-777 79 28