IT Total in english

Aktuellt

Från in-house till konsultvärlden

Niklas tar med spetskompetens inom nätverk och säkerhet till IT-Total

Niklas Ejderfjäll är en av IT-Totals nya infrastrukturkonsulter – men långt ifrån en nykomling i IT-branschen. Niklas började sin IT-karriär redan 2008 och har sedan dess byggt upp en bred erfarenhet inom nätverk och infrastrukturer, med särskild expertis inom tekniska nät och brandväggsplattformar. Efter flera år in-house på företag som Scania, Spotify och Region Stockholm gör Niklas nu comeback i konsultvärlden – en värld han alltid haft i blodet och känt sig dragen till.

 

Niklas_Ejderfjäll_web_IT-Total

 

Hur hamnade du på just IT-Total? 

“Under den tid då jag arbetade på Spotify hade vi ett kundmöte med IT-Total och jag fick ett väldigt bra och professionellt intryck av de som var där.” 

Niklas berättar även att han fick IT-Total rekommenderat av en dåvarande kollega. När det blev dags att byta jobb visste han precis vilken typ av företag han ville arbeta för, och tog därför kontakt med IT-Totals rekryterare, Kajsa.

 

Hur spenderar du helst din tid utanför jobbet? Finns det några intressen eller aktiviteter du verkligen brinner för?

Niklas berättar att han helst spenderar tid med sin sambo och två barn i Kärrtorp, söder om Stockholm. När det kommer till intressen och aktiviteter har Niklas alltid ett flertal som han brinner för. Han beskriver sig själv som en gammal musiknörd med ett särskilt intresse för hårdrock, och han har tidigare tränat kampsport samt uppskattar att vara ute i naturen. Han har tidigare arbetat som cykelbud och håller fortfarande fast vid cyklingen. Fast det som ligger honom närmast hjärtat är dataspel, och han skämtar om att han troligen kommer att spela dataspel livet ut.

"Jag är lite av en nörd," säger Niklas med ett leende. "Jag brukar säga att jag måste ha något att lägga min nördgen på, så jag hittar alltid nya grejer. Det är så jag funkar."

 

Finns det något specifikt du ser fram emot att ta dig an i din nya roll? 

“Jag har fått ett område redan, Operational Technology, OT. Lätt summerat är det industriella tekniker och främst nätverk.  Jag har tidigare haft en liknande roll på Scania och ser fram emot att fortsätta i samma spår på IT-Total.”

Han betonar också hur mycket han ser fram emot att komma ut och vara mer aktiv efter en period av distansarbete. Att arbeta hemifrån har fått honom att känna sig mindre nära tekniken och processen, och han längtar efter att få återgå till ett mer socialt och tekniskt involverat arbetsliv.

 

Vad skulle du säga är de viktigaste egenskaperna för att lyckas inom IT- Säkerhet?

När det kommer till de viktigaste egenskaperna för att lyckas inom IT och cybersäkerhet, påpekar Niklas vikten av att kunna hantera förändring. Han lyfter fram ett råd han fick på en tidigare arbetsplats: 

"The only constant is change. Det kanske låter klyschigt men i denna bransch stämmer det verkligen. Har man inte anammat tankesättet att förändring är bra, eller iallafall intressant, så kommer man få det svårt i IT-branschen. Så, embrace change.”

 

Vilken trend inom IT-säkerhet tycker du är mest spännande just nu? Och hur tror du att framtiden inom IT ser ut?

En teknologi som Niklas tycker är särskilt spännande  är utvecklingen inom brandväggar, där AI börjar implementeras. Han beskriver hur traditionella brandväggar alltid har haft samma grundfunktion – att skydda det som finns innanför dem – men med AI tar brandväggarna ett stort steg framåt.

 "Den klassiska brandväggens funktionalitet är densamma, att skydda något innanför. Men nu börjar man använda sig av 'riktig' AI till detta och jag tror att vi ännu bara skrapat på ytan," säger Niklas entusiastiskt.

När han ser på framtiden inom cybersäkerhet, tror Niklas att just säkerhetsfrågan kommer att vara ännu mer självklar. AI-funktionaliteten kommer att vara en naturlig del av säkerhetsarbetet, och enligt honom är det inom säkerhetsområdet som de största förändringarna kommer att ske.

"Resten av nätverksvärlden och tekniken är rätt streamlinad idag, alla leverantörer gör samma sak med olika titlar," förklarar han.

Men det är inom IT-säkerhet som vi kan förvänta oss verkliga innovationer, menar Niklas.

 

Hur kommer din roll att se ut i framtiden? 

Niklas ser sin roll utvecklas genom att han fördjupar sina kunskaper inom IT-Totals leverantörers produktportföljer och arbetar för att utveckla företagets produkter och tjänster i samarbete med leverantörerna. Han understryker vikten av ett nära samarbete:

"Det ger alltid bäst resultat när man jobbar tillsammans” Kombinationen av konsulternas spetskompetens och leverantörernas djupa produktkännedom ser han som ett vinnande koncept.

Hur är det att arbeta på IT-Total?

Ta del av hur några av våra kollegor från olika delar av vår verksamheten tycker att det är att jobba på IT-Total.

Är du intresserad av hur det är att arbeta på IT-Total? På vår karriärsida hittar du intervjuer med våra medarbetare
samt våra lediga tjänster! Du kan även kontakta vår rekryterare Kajsa som gärna berättar mer!

 

För mer information kontakta: 

Niclas Appelgren, Head of Consulting Services
Mail: niclas.appelgren@it-total.se 

IT-Total

Ett IT-tryggare Sverige IT-Total föddes ur idén av att vara det bästa företaget för kunder, partners och medarbetare. Vår mission är att bidra till ett IT-tryggare Sverige genom att hjälpa svenska företag på vägen till framtidens trygga IT-lösningar. Vi gör det genom att leverera Managerade Tjänster, Konsulting och Produkter inom IT-infrastruktur från Secure Hybrid Cloud till fysiska brandväggar. Tryggt, personligt och Cybersäkert.