Sudo, ett dynamiskt teknikbolag, lanserar plattformen Dockyards. Plattformen används för att hantera Kubernetes och har utvecklats och förfinats av Sudo tillsammans med privata och offentliga organisationer sedan starten 2021. Nu lanseras plattformen officiellt och med den får organisationer möjlighet att optimera effektiviteten och minska kostnaderna genom att automatisera komplicerade it-processer. På Totaldagen den 8 oktober kommer Dockyards att visas live.
Dockyards är något nytt, men ändå standardiserat - en helautomatiserad mikrotjänstplattform baserat på standardiserad Kubernetes som mycket snabbt och enkelt kan anpassas för att passa en specifik bransch. Standardiseringen innebär bland annat att Dockyards inte skapar en inlåsningseffekt för kunderna.
Det nya med Dockyards är att vi skapat en generisk och standardiserad plattform som i nio fall av tio löser även kundunika krav på tjugo minuter istället för 18-36 månader som är standard i dessa sammanhang, säger Rafie Issa, vd på Sudo. Det låter som ren fantasi, men faktum är att vi nu efter tre år med olika kundprojekt vet att det fungerar. Vi har faktiskt mött pilotkunder som benämner detta som ren magi.
Dockyards kan användas för alla typer av containerbaserade tjänster. Plattformen innebär fördelar både för mjukvaruutvecklare och affärsområdesansvariga på större företag, exempelvis ekonomichefer som upphandlar containerbaserade ekonomisystem. Till skillnad mot andra molnbaserade plattformar, innebär Dockyards bland annat att man bara betalar för den dator- och lagringskapacitet man använder i varje enskilt ögonblick snarare än en fast kostnad baserat på de få belastningstoppar man har över året.
Utvecklingsteam idag är ofta små och agila och behöver kunna fokusera på utvecklingen av tillämpningar för att snabbt få ut nya funktioner. Då vill man slippa att behöva sätta sig in i den infrastruktur som finns kring en tillämpning. Nyttjar tillämpningen en molntjänst betyder det traditionellt att en del av utvecklingsteamet tvingas sätta sig in i den valda molnplattformen för att kunna dra nytta av den fullt ut. Det är också ofta svårt att hitta rätt kompetens för detta.
Dockyards är inget nytt i sig rent tekniskt, men det vi har gjort är att lösa den komplexitet som etablerade molntjänster innebär i form av integrationer med andra system och behov av varierad datorkapacitet, säger Edward Sedwall, produktägare Dockyards. Resultatet är ett öppet system där man från dag ett kan nyttja hela infrastrukturen och bara betala för det man använder i form av kapacitet och resurser i varje enskilt ögonblick, utan behov av speciallösningar och därmed utan tekniska inlåsningar.
Fakta Dockyards:
Motorn i Dockyards är Kubernetes, ett Open Source-baserat system för att automatisera distribution, skalning och hantering av containeriserade tillämpningar. Compliance kan övervakas i realtid. Dockyards kan användas i systemutvecklingssyfte men också för drift av containeriserade tillämpningar. Det enda man behöver för att komma igång är ett betalkort och en webbläsare. Gränssnittet är så enkelt att alla kan hantera det utan specialistkunskaper.
Dockyards levereras idag i två former beroende på användarens behov: som en molntjänst (SaaS), på-plats-installation för de som redan har ett datacenter (on premise). Senare under 2024 lanseras också en box-lösning för det lilla AI-bolaget.
På Totaldagen den 8 oktober kommer Container Management, Kubernetes och Dockyards att beröras under dagen. Sudo visar då upp ett livesystem, men kommer också ge intresserade besökare ett eget testkonto för att själva kunna prova på hur Dockyards kan lösa just deras specifika utmaningar.
Anmäl dig här
Om Sudo
Sudo är ett kommando i Linux som innebär att man har högsta administrationsrättigheten att göra förändringar i ett system. Företaget Sudo startades 2021 av en erfaren grupp utvecklare av containerbaserade tjänster. Alla hade samma insikt – den här processen går att förenkla väsentligt. Tusentals timmar senare resulterade det i Dockyards, en standardiserad och komplett plattform som sparar väldigt mycket tid och pengar för användarna. Idag består Sudo av 15 personer och ägs sedan hösten 2023 till 25 procent av IT-Total.