IT Total in english

IT-Total Blogg

Cybertips för en tryggare sommar

Det är semestertider i Sverige och oavsett om du reser utomlands eller kanske jobbar från sommarstugan ökar risken för säkerhetsmisstag. Nedan följer några tips från IT-Totals cyberexperter för att surfa säkert under sommaren.

 

 1. Uppdatera!

  Håll din telefon och dina appar uppdaterad med de senaste systemuppdateringarna. Ibland kan uppdateringarna fixa buggar som till exempel kan göra att din telefon kan hackas enbart genom att besöka en webbplats. Webbläsaren är väldigt viktig att uppdatera då det ofta är den som utnyttjas när man blir hackad.

 2. Säkerhetskopiera

  Se till att göra en backup ofta på dina bilder och filer i mobilen/surfplattan/laptopen. Det är viktigt att du sparar ner bilder på en säkrare källa ofta ifall du skulle tappa eller bli bestulen på din enhet under semestern.

 3. Öppna WiFi-nätverk

  Det finns en stor säkerhetsrisk att vara uppkopplad till öppna Wi-Fi nät. Därför rekommenderar vi att man håller sig till mobilnätet som är säkrare. Om du måste vara på ett öppet Wi-Fi nät använd då VPN (Virtual Private Network som används för att skapa en säker och krypterad anslutning över ett mindre säkert nätverk), se till att inte genomföra bankärenden, göra känsliga privata handlingar eller öppna känsliga mail.  Var särskilt försiktig med dessa när du reser utomlands och surfar.

 4. Se upp för bedragare

  Bedrägerier av olika slag är extra vanligt under semestertider och det kan vara svårare att avgöra om ett mejl är legitimt eller inte när du surfar från mobilen. Det kommer många SMS om reor och erbjudanden under sommaren – se till att bekräfta att erbjudandet stämmer och klicka inte på några länkar i meddelandet. 

  Phishing – nätfiske, skadliga mejl eller bedrägerier. 
  Smishing – bedrägeriförsök via SMS. 
  Vishing – när bedragare ringer upp offret via telefon.

 5. Skryt lagom och i efterhand 

  Det är härligt att få dela bilder från sina äventyr till nära och kära i sociala medier. Detta är dock värdefull information för både bedragare och inbrottstjuvar. Vänta gärna med att lägga upp semesterbilderna tills du kommit hem igen och var sparsam med att dela platsinformationen. 

 

IT-Total_cybertips-sommar

 

Vi på IT-Total önskar dig en trevlig sommar! Vi finns här för att säkerställa att din digitala upplevelse förblir trygg. 

Misstänker du att ditt företag drabbats av ett intrång eller angrepp, tveka inte att kontakta oss!

👉 Jag vill gärna bli kontaktad. Klicka här!


Om du som privatperson misstänker att du drabbats av ett intrång och brott begåtts rekommenderar vi att du gör en anmälan till polisen och kontaktar 114 14 för ett göra en anmälan. Polisen uppmanar drabbade att anmäla cyberattacker.

 

Få koll på alla förkortningar

I cybersäkerhetsvärlden älskar man akronymer, men de kan vara lite förvirrande och är lätt att blanda ihop dem. Därför vill vi på IT-Total hjälpa dig. Memorera den här lilla ordlistan så kommer du aldrig att prata om ATP när du menar APT.

 

IT-Total Security Operations Center

IT-Total Security Operations Center övervakar det globala hotlandskapet och levererar hanterad hotdetektering. Vi skyddar organisationers affärskritiska tillgångar mot cyberattacker genom snabb respons, analyser och åtgärder. IT-Total Security Operations Center består av seniora analytiker som arbetar med omvärldsbevakning och manuella analyser. Vi använder även av ett flertal beprövade tekniska verktyg, både statiska och dynamiska.