IT Total in english

Security Alert

Vi varnar för bedrägerier under alla hjärtans dag

Den 14:e februari 2022 infaller Alla hjärtans dag, årets mest kärleksfulla högtid och är en av de mest uppmärksammade temadagarna i Sverige. Under denna dag är det extra viktigt att vara vaksam över “hemliga” beundrarmail, meddelanden på sociala medier eller blom bud vid dörren, detta kan bottna i ett bedrägeriförsök. Vi har därför sammanställt fem tips till dig som privatperson att tänka på för att minimera risken att bli bedragen. 

Romantikbedrägerier (även känd som förtroendebedrägerier) skapar brottslingar falska profiler på dejtingsajter eller sociala medieplattformar för att vilseleda offren att tro att de har utvecklat en förtroenderelation med förövaren. Det kan variera från familj, vänskap eller romantiska relationer. Bedragarna använder sig av dessa relationer för att manipulera och stjäla från offer.  

  

Romansbedragare tjänar på att dra fördel av sina offer. När de väl har fått sina offers kärlek och förtroende, hittar de på historier om ekonomiska svårigheter och övertalar offren att skicka pengar, presenter och egentligen vad om helst som förövaren vill få gratis. Vanligtvis sker inte detta på första dagen. Den här typen av bedrägerier sker vanligtvis under månader av manipulation, timslånga "kärlekssamtal" och löften.  

  

År 2020 mottog FBI:s Internet Crime Complaint Center mer än 23 000 klagomål om förtroende/romantiskt bedrägeri, samt en rapporterad förlust på mer än 600 miljoner dollar.  

 

_S__9093

 

5 tips till dig för att minimera risken att bli bedragen: 

  • Tänk efter 2 gånger innan du delar personlig information online. Bedragare kan använda information som delas på dejtingsajter och sociala medieplattformar för att bättre rikta in sig på offer genom att analysera dig som person för att kunna hitta dina sårbarheter, vilket senare kan komma att användas emot dig i utpressningssyfte. 
  • dejtingsajter. Sök efter personers foton och profiler online för att se om dessa namn, bilder eller information har använts någon annanstans. Du kan göra detta genom att till exempel använda dig av Googels inbyggda bildsökningsmotor. 
  • Akta dig för personer som försöker isolera dig från familj eller vänner, eller ber dig skicka olämpliga bilder eller ekonomisk information som de kan använda för att pressa dig senare.  
  • Skicka inte pengar till människor du aldrig har träffat.  
  • Om du märker att en äldre familjemedlem använder en ny sociala medieplattform eller dejtingsajt, förklara de röda flaggorna och de olika tekniker som förövarna använder sig av så att de inte blir offer för dessa brottslingar.

 

Om du har råkat ut för ett romansbedrägeri eller annan typ av bedrägeri hänvisar vi er till polisens anmälningswebbplats. 

 

Är du nyfiken på hur IT-Total skulle kunna hjälpa just er med ert dataskyddsarbete eller intresserad av en demonstration?  

Kontakta oss

 

I en serie om tre fallstudier beskriver IT-Total hur man kan lösa olika typer av cybersäkerhetsproblem. I del 1 belyser vi ett problem med utbildning som utmaning. Läs mer här: 

Säkerhetsutbildning i realtid

 

Källor

https://www.polisen.se/utsatt-for-brott/polisanmalan/  

https://www.fbi.gov/contact-us/field-offices/washingtondc/news/press-releases/fbi-washington-field-office-warns-of-romance-scams-ahead-of-valentines-day   

 

IT-Total Cyber Defense Center

IT-Total Cyber Defense Center övervakar det globala hotlandskapet och levererar hanterad hotdetektering 24/7/365. Vi skyddar organisationers affärskritiska tillgångar mot cyberattacker genom snabb respons, analyser och åtgärder. IT-Total Cyber Defense Center består av seniora analytiker som arbetar med omvärldsbevakning och manuella analyser. Vi använder även av ett flertal beprövade tekniska verktyg, både statiska och dynamiska.