IT-Total | Aktuellt

Ytterligare en sylvass säkerhetskonsult ansluter sig till IT-Total

Skriven av IT-Total | 17 okt 2024

Gamze Zengin har slagit sig ihop med IT-Total-familjen för att ytterligare förstärka vår satsning inom informationssäkerhet. Med sin bakgrund inom säkerhetsskydd kommer hon att spela en viktig roll i vår satsning på att erbjuda förstklassiga säkerhetslösningar. Vi ser fram emot hur hennes insatser kommer att stärka IT-Totals erbjudande och hjälpa våra kunder att möta framtidens säkerhetsutmaningar. 

 

Gamze Zengin, Informationssäkerhetskonsult, IT-Total 

 

Hur hamnade du på just IT-Total? 

Det var ingen spikrak väg, Gamze berättar att IT-Totals rekryterare, Kajsa Jordansson, hörde av sig till henne redan i mars och berättade att IT-Total tänkte göra en satsning på informationssäkerhet. Men vid det tillfället hade Gamze precis tackat ja till en annan anställning och ville ge det en ärlig chans. Även om hon kunde erkänna att det lät väldigt kul att få vara med i etablerandet och uppstarten av en sådan satsning och speciellt på ett företag som IT-Total.

”Jag hade hört så mycket om IT-Total och deras kultur, hur de var måna om sin personal och anställda. Samtidigt lockade det att få vara med på uppstarten av något nytt, då kan man få vara med och sätta sin touch på rollen.”  Hon tillägger skämtsamt ”I efterhand kan jag säga att de också hade kunnat få hit mig genom att berätta om sitt fredagsfika och sin fredagsfrukost!”  

 

Hur spenderar du helst din tid utanför jobbet? Finns det några intressen eller aktiviteter som du brinner för? 

Gamze har tre barn och hon erkänner att mycket av hennes och makens lediga tid går till att agera chaufförer till barnens olika aktiviteter samt att hitta på och göra olika roliga saker med dem, till exempel picknick, spela fotboll eller gå på bio. “Det blir kort sagt mycket barnaktiviteter för oss” förklarar hon.

Det är på kvällarna när barnen har lagt sig som Gamzes egentid börjar. ”Då kollar jag på dokumentärer, true crime eller webbinarium som jag letat upp, ofta om informationssäkerhet. Jag är även en godisråtta och min sårbarhet är choklad, följ chokladspåren till mitt skrivbord” säger hon skrattandes.  

 

Finns det något specifikt du ser fram emot att ta dig an i din nya roll?

”På mina tidigare uppdrag har det varit främst förvaltning och att jag har haft enstaka kunder. På IT-Total blir det flera olika konsultuppdrag och olika kunder vilket jag tycker är spännande”.

Eftersom olika kunder har olika behov ger hennes nya roll henne anledning och möjlighet att utveckla och utbilda sig vidare för olika uppdrag.

 ”Jag får sätta mig in i flera roller och använda hela min palett av erfarenhet. Dessutom känner jag att jag får vara med och göra en verklig skillnad hos kunderna” förklarar hon. 

 

Vad skulle du säga är de viktigaste egenskaperna för att lyckas inom informationssäkerhet? 

"Jag märker att många ser säkerhet som ett tungt och ibland tråkigt ämne", säger Gamze, men hon har tankar om hur det kan göras mer lättillgängligt. "Det är viktigt att ha både teknisk och social kompetens, särskilt för att kunna kommunicera säkerhetsåtgärder på ett pedagogiskt sätt – gärna med en touch av humor. Teknik kan man alltid lära sig, men social kompetens och förmågan att bygga relationer är svårare att utveckla."

Hon berättar att eftersom man inom informationssäkerhet arbetar för att skapa förändring, är det avgörande att kunna bygga ett förtroende, och det gör man bäst genom att skapa goda relationer. Gamze tillägger att det även krävs en anpassnings- och analytisk förmåga, då de allt oftare behöver navigera i föränderliga regelverk och lagar. 

 

Vilken trend inom IT-säkerhet tycker du är mest spännande just nu? Och hur tror du att framtiden ser ut? 

Gamze belyser att en av de mest omtalade trenderna just nu är AI och hur företag kan implementera det på ett säkert sätt samtidigt som de följer de regulatoriska kraven. ”Sen är också Sveriges Nato-medlemskap en stor händelse för vår bransch, då det medför nya krav, särskilt inom cybersäkerhet och krisberedskap” förklarar hon. Här kan våra informationssäkerhetskonsulter spela en avgörande roll menar Gamze, speciellt i att stötta organisationer då de ofta behöver navigera i ett föränderligt regelverk och säkerhetskrav.”

 

Hur kommer din roll att se ut i framtiden?

Framöver ser Gamze att en stor del av hennes roll kommer vara att hjälpa företag att arbeta med AI på ett säkert och lagligt sätt. Det handlar inte bara om tekniken utan också om att tolka lagstiftningen för att säkerställa att AI implementeras tryggt.

”Nato-medlemskapet medför dessutom ökade krav på både den offentliga och privata sektorn inom cybersäkerhet. Där kan vi stödja företag och organisationer att utveckla robusta säkerhetsstrategier som inte bara skyddar informationstillgångar utan även gör att de snabbt kan återhämta sig vid en incident”.

En avgörande aspekt, anser Gamze, är att utbilda medarbetare att vara medvetna om säkerhetshot, som exempelvis ökade attacker i samband med Rysslands invasion av Ukraina. ”Även om tekniska åtgärder är viktiga, är företagskulturen och medarbetarnas förståelse avgörande. Det räcker inte att skapa policyer om ingen förstår deras värde – vi måste utbilda människor om varför de är viktiga och hur de skyddar dem.” 

 

För mer inspiration kring informations- och cybersäkerhet har MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) publicerat en artikel om ämnet. Där delar Gamze med sig av sina insikter om branschens utveckling och behovet av kompetens. Läs hennes intervju och lär dig mer om hur du kan bidra till Sveriges säkerhetsarbete här.

 

Är du intresserad av hur det är att arbeta på IT-Total? På vår karriärsida hittar du intervjuer med våra medarbetare
samt våra lediga tjänster! Du kan även kontakta vår rekryterare Kajsa som gärna berättar mer!

 

För mer information kontakta: 

Niclas Appelgren, Head of Consulting Services
Mail: niclas.appelgren@it-total.se