IT-Total | Aktuellt

Möt Helene Neuss - Ny CISO på IT-Total.

Skriven av IT-Total | 10 okt 2024

"Kunskap är makt", med lång erfarenhet av informationssäkerhet och med kompetens inom pedagogik och kommunikation förstärker Helene Neuss nu säkerhetskulturen på IT-Total.

 

Hur hittade du till IT-Total?

En tidigare kollega rekommenderade mig till IT-Total och jag blev kontaktad av IT-Totals rekryterare Kajsa. När jag kom upp till kontoret för min intervju blev jag imponerad av atmosfären – det var en kombination av omsorg, professionalism och genuin värme. 

 

Vad gör du när du inte jobbar? Finns det något du brinner lite extra för?

"En av mina passioner är matlagning.” Enligt Helene finns det inget bättre än att ha köket fullt av nära och kära och bordet fullt av goda rätter. Hon förklarar leende att det, enligt henne, är en bild av himmelriket.  

En annan passion Helene har är att skapa smycken i silver. ”I min hemmasmedja kan jag förlora mig i timmar med kreativitet samtidigt som jag gärna lyssnar på ljudböcker”. 

 

Helene Neuss, CISO, IT-Total 

 

Finns det något specifikt som du ser fram emot i din roll som CISO? 

"Det jag verkligen ser fram emot i min roll som CISO är möjligheten att använda mina styrkor inom pedagogik och kommunikation. I dagens snabbt föränderliga och komplexa omvärld är det avgörande att kunna förklara det komplicerade på ett sätt som gör det lättförståeligt och användbart, att få orden informationssäkerhet och systematik att kännas som kakor till kaffet”.

Helene berättar att hon är nyfiken av naturen. Hon ser fram emot att lära sig nya saker och samtidigt dela med sig av erfarenheter och kunskap hon har samlat på sig genom åren.  

 

Vad skulle du säga är de viktigaste egenskaperna för att lyckas inom informationssäkerhet? 

"För att lyckas inom informationssäkerhet anser jag att några av de viktigaste parametrarna är kunskap, lyhördhet, kommunikation, medvetenhet och samarbete. Informationssäkerhet är i grund och botten ett lagarbete – det krävs samverkan mellan olika delar av organisationen för att nå målen på ett hållbart och effektivt sätt.

I min roll måste jag vara både stödjande och ifrågasättande – att utmana antaganden är en viktig del. Det finns dessutom många regelverk att förhålla sig till men jag ser dem som stöd i ambitionen att göra rätt och på det sättet minimera risk.”

Steg 1 är att våga ta beslut att börja. Vi måste ta reda på vad det är vi ska skydda och varför innan vi kan gå vidare med hur vi sätter upp rätt skyddsåtgärder. Ta ett steg i taget.

Något som Helene också tycker är viktigt att komma ihåg är att oavsett tekniska lösningar så arbetar vi alltid med och för människor. ”Att aldrig glömma det mänskliga perspektivet är en ledstjärna för mig. Att kontinuerligt utbilda personalen leder till säkerhetsmedvetenhet och en hög säkerhetskultur.”

 

Vad inom Informationssäkerhet tycker du är mest spännande just nu? Och hur tror du att framtiden kommer att se ut? 

"Något jag tycker är extra spännande just nu, är att ordet säkerhetskultur är en stark bubblare! Att vara med och skapa en stark säkerhetskultur inom verksamheter och organisationer är både lockande och utmanande men ger så mycket.”

Helene betonar att den viktigaste tillgången i en organisation, utan tvekan, är människan. Genom att involvera alla medarbetare i arbetet med säkerhet menar hon, skapas en kultur där man tillsammans skyddar verksamheten på ett heltäckande sätt.  

”Kunskap är makt; ju mer vi förstår vad vi ska skydda, varför det ska skyddas och hur vi ska göra det desto bättre kommer vi att lyckas. Det är därför viktigt att ledningen tar ansvar och driver frågan. Ledningens engagemang är avgörande för framgång i att höja nivån på säkerhetsmedvetenhet i organisationen.”

Helene avslutar med att säga, ”frågan vi måste ställa är: Vill du känna dig säker? Det givna svaret är JA! I framtiden tror jag att organisationer som prioriterar och investerar i sina medarbetares säkerhetskompetens kommer att stå starkare, dels i kampen mot hoten, dels i konkurrensen, där förtroende är viktigt."  

 

Hur tror du att din roll kommer att se ut i framtiden?

"Det är svårt att säga, men jag tror att vi först och främst måste fokusera på att hantera nuet och ständigt vara alerta på när saker och ting förändras. Omvärldsbevakning och att hänga med i den tekniska utvecklingen kommer fortsatt vara avgörande för att kunna sätta in rätt skyddsåtgärder, men vi måste dra lärdom av tidigare händelser för att kunna förbereda oss för framtiden. Tyvärr ser vi ingen minskning av cyberkriminalitet – snarare tvärtom.”  

 

 

 

Är du intresserad av hur det är att arbeta på IT-Total? På vår karriärsida hittar du intervjuer med våra medarbetare
samt våra lediga tjänster! Du kan även kontakta vår rekryterare Kajsa som gärna berättar mer!

 

För mer information kontakta: 

Niclas Appelgren, Head of Consulting Services
Mail: niclas.appelgren@it-total.se