IT-Total | Blogg | Säker IT

Hemmakontoret här för att stanna: Så påverkas företagets trådlösa nät

Skriven av IT-Total | 2021-jun-29 08:00:00

7 av 10 svenska företag planerar för fortsatt distansjobb efter pandemin. Trenden går mot mindre kontorsytor och fler videomöten.
Hur bygger man ett trådlöst nätverk som matchar den nya arbetsplatsen? Nedan listar vi tre viktiga saker att tänka på.

 

Få hjälp att designa ett trådlöst nätverk skräddarsytt för ert kontor.

 

Den flexibla arbetsplatsen är ingen övergående trend. Det visar en ny rapport från Microsoft, ”2021 Work Trend Index”, där över 31 000 medarbetare i 31 länder – däribland Sverige – intervjuats.

 

Det amerikanska företaget slår fast att:
  • Det flexibla arbetssätt som många nu vant sig vid är här för att stanna.
  • 73 procent av den globala arbetsstyrkan vill fortsätta kunna välja var de ska arbeta – medan 67 procent samtidigt kräver mer fysiska möten med sitt team.
  • 66 procent av alla ledare planerar att förändra företagets kontorsmiljö för att tillmötesgå de nya önskemålen.


Svenska företag minskar kontorsytorna
Rapporten ”Telias Digitala Index 2021”, där medarbetare på svenska företag intervjuats, visar liknande resultat. Hela 72 procent av de svenska företagen räknar med att de anställda kommer att jobba mer på distans framöver. 4 av 10 företag med mer än 50 anställda planerar för att minska kontorsytorna – antingen genom att hyra ut platser eller flytta till mindre lokaler, enligt Telias undersökning.

Under pandemins första år har företag fokuserat på att medarbetarna ska kunna jobba smidigt och säkert hemifrån. Nu ser allt fler över sina kontor och hur man kan anpassa dem till det nya normala efter pandemin. Man pratar om hybrida kontor som är skräddarsydda för att vissa jobbar hemifrån och andra på kontoret medan en tredje grupp växlar mellan kontor och distans. Tendensen går mot färre skrivbord och fler mötesrum.

 

 

Hur påverkas då företagens trådlösa nätverk? Här listar vi några viktiga frågor att se över.

1. Koll på kapaciteten
Hur många jobbar idag samtidigt i lokalen jämfört med hur många när ni varit som flest innan pandemin? Även om företag drar ner på kontorsplatserna kommer man sannolikt att behöva samla stora grupper av medarbetare ibland för fysiska möten och konferenser. Då ska det trådlösa nätverket ha tillräcklig kapacitet. Kartlägg era behov och designa nätverket så att det är flexibelt nog för er verksamhet. Samtidigt vill man inte ha överkapacitet i onödan. En lösning kan vara att vissa accesspunkter dras ner i strömsparläge när de inte används.

2. Videosamtal – det nya normala
Förr var det ovanligt med videosamtal på kontoret. Nu är det vår vardag. Även medarbetare som sitter på kontoret kommer att ha många videomöten och konferenser med kunder och kollegor, och dessa kräver ett stabilt nätverk. Vi har varit ute hos flera företag under pandemin för att hjälpa dem med deras trådlösa nät som inte klarat belastningen – något som kan vara affärskritiskt om man har viktiga möten.

En vanlig orsak till att nätet inte klarar många möten samtidigt är gamla switchar som gjort sitt jobb, där mycket trafik koncentreras i switchen så att det bildas en ”flaskhals”. Det kan också handla om en brandvägg som inte klarar mängden data som skickas via den.

Tänk också på att det är stor skillnad mellan täckning och kapacitet. Ni kan ha optimal täckning men en för låg kapacitet för att 10-15 medarbetare ska kunna sitta i var sitt videosamtal i samma rum. Då måste man se över designen. En lösning kan vara fler accesspunkter som sitter lite tätare men har en lägre effekt.

 

Så får företaget ett snabbt och säkert trådlöst nät.

 

3. Dags att expandera nätet till hemmakontoren?
Hur ger man medarbetarna en mer kontorsliknande upplevelse hemma?
En lösning som kan bli en boom är att rulla ut företagets trådlösa nätverk till de olika hemmakontoren. Det gör man genom att medarbetaren får en portabel accesspunkt att ta med sig hem. Ett företag som hade 30 accesspunkter på det fysiska kontoret kanske skaffar ytterligare 100 och vidgar på så sätt det trådlösa nätet.

Fördelarna är flera:

  • Du får samma digitala upplevelse som om du sitter på det fysiska kontoret med bland annat stabilare och säkrare uppkoppling.
  • Det blir enklare att fixa fel och störningar. Er servicedesk kan jobba med samma verktyg och i samma gränssnitt för att hitta fel och åtgärda dem – oavsett om du sitter vid din dator på kontoret eller på distans.
  • Ökad säkerhet. Tack vare accesspunkten får man ett fysiskt lager mellan ditt sårbara hemmanätverk – där kanske tio andra enheter, som barnens mobiler och ett datorspel, är anslutna – och jobbnätverket. Företaget kan ha koll på att du går ut på internet på ett säkert sätt samt får ökad kontroll och spårbarhet på trafiken. Man kan också kontrollera bättre vem som kopplar upp sig till företagets nätverk.
  • Enklare att göra uppdateringar och införa gemensamma policys.

 

Verktyg för att övervaka och hantera alla enheter
IT-Total är certifierad partner till Aruba, en ledande leverantör av säkra, intelligenta nätverk. Tony Smith, Catagory Manager på Aruba i Sverige, berättar att företag i flera år haft utmaningar som en följd av det nya mobila arbetslivet.
– Det kan handla om dålig insyn i vilka enheter som kopplas upp och många olika verktyg för att hantera sitt nät. De här svårigheterna har tydligt accelererat sedan pandemin bröt ut.

Aruba ESP (Edge Services Platform) är en nätverksplattform som stöds av artificiell intelligens, och som hjälper till att lösa dessa utmaningar.
– Med Aruba ESP får du ett enhetligt verktyg för att konfigurera, övervaka och hantera alla enheter i nätet – oavsett om de kopplas upp inom företagets kontor eller på en hemarbetsplats. Oberoende av storleken på nätet så använder vi på Aruba samma underliggande teknik vilket ger en enhetlig, säker och automatiserad hantering av nätverket, oavsett var du är, förklarar Tony Smith.

 

En hybrid arbetsmiljö utmanar det traditionella sättet att tänka på
IT -säkerhet. Majoriteten av alla cyberattacker riktas idag mot företag som har ett lågt säkerhetsfokus på sin IT-miljö.

Se "Fredrik Möter våra experter":