Kommer vi att titta på dvd-filmer istället för Netflix? Kommer vi att ha egna serverhallar i stället för molnlösningar? Förmodligen inte. Trots att en framtidsspaning alltid innebär att ta sig ut på djupt vatten så har vi ändå vågat oss på det. Läs vår spaning och se om du håller med oss!
På bara några år har IT-avdelningen gått från att ha egna serverhallar med egen personal till att mer och mer gå över till en centraliserad molnmiljö där allt i stället handlar om hur tjänsterna används. Framtidens IT-konsumtion kommer att vara flexibel och anpassningsbar efter företagets verksamhet, storlek och behov. IT-systemen dikterar inte längre villkoren - det gör användarna och applikationerna. En mer demokratisk fördelning mellan vad som behövs och vad som är möjligt inom teknikens ramar och IT-avdelningens storlek.
Framtidens IT-konsumtion gör att företag tvingas att tänka om när det gäller att räkna på sina investeringar när det gäller IT. Det finns till exempel många företag som fortfarande lägger telefoni i IT-budgeten. Att räkna på den totala kostnaden för IT är en skrämmande upplevelse för många ledningsgrupper, mycket på grund av att de många gånger har lagt in saker inom IT som inte ska ligga där.
Att som företag räkna på och få en realistisk bild av sin IT-kostnad är faktiskt svårare än vad man kan tro. Istället för att fastna i tankesättet "det här känns dyrt eller billigt" så måste ni som företag börja med att ställa er rätt frågan: "Fyller lösningen sitt syfte?" Många företag har idag kommit långt och blivit mycket bättre på att räkna på sin IT.
Dels genom att IT ofta har en bra position i rätt rum, i ledningen - vilket medfört att IT-tjänster blivit en naturlig del av bolaget och ses mer som en investering. Rätt CRM för ett företag är ett sätt möjliggöra nya inkomster - och då ska ju systemet ställas emot vad företaget har att vinna på systemet och vad de förlorar genom att fortsätta som tidigare.
Man kan jämföra IT med kostnader för el, försäkring, vatten, telefoni och annan kritisk infrastruktur för att verksamheten ska fungera. Det är också en möjlighet för att skapa konkurrensfördelar mot kunder genom att investera i hög tillgänglighet, säkerhet och nya tjänster. Eller helt enkelt tillgodose smidig inloggning hemma eller på kontoret för sin anställda. Man kan använda IT till att både bli en attraktiv arbetsgivare och genom att skapa högre värde för kunderna om IT är representerat i rätt forum och nivåer i organisationen.
Inom en snar framtid kommer saker som är stora områden inom IT, som till exempel IT-säkerhet också bli irrelevant - helt enkelt på grund av att det blir självklara delar i produkter och tjänster. Om fem år kommer det att vara ”Secure by design” och består av certifieringar av olika slag och ses som en självklarhet.
Köparna av IT-tjänster kommer att hitta ut till verksamhetsspecialister i mycket högre grad än vad de har gjort tidigare. En kvalificerad gissning är att en upphandling av ett IT-system som handlar om försäljning eller ekonomi inte längre upphandlas av IT-chefen utan istället av företagets sälj- eller ekonomichef. Det finns också mycket som tyder på att verksamhets- och applikationsspecialisterna kommer att få mycket mer makt. De kommer att vara mycket mer pålästa och ha mer inflytande. Följden av detta gör att det vi idag identifierar som IT-kostnader istället kommer att bli en del av produktionskostnaden. Företagens sätt att se på en kostnad som traditionellt sett skulle hanteras som en IT-kostnad kommer med andra ord att förändras.
Det kommande 5G-nätets höga hastighet kommer att möjliggöra IoT-lösningar och skapa mängder av nya tjänster som ännu inte sett dagens ljus. En ny trådlös standard som kommer att koppla upp våra liv till en helt ny nivå. Vad detta har för påverkan för företags IT-konsumtion är extremt svårt att säga i detalj - mer än att det kommer att det kommer att ske stora förändringar på kort tid när det gäller vilken typ av kompetens som företagens nya produkter och tjänster kommer att kräva.
GDPR innebar slutet på Vilda Västern-eran för IT-branschen. De kommande åren kommer hela branschen att präglas av nya regleringar och lagkrav, mycket mer än vad vi kanske tror. Jämfört med bankväsendet som har haft 150 år på sig att bli reglerade har IT-branschen endast existerat i cirka 30 år. Mycket är fortfarande laglöst när det gäller IT. Men nu lurar regleringarna alltså bakom hörnet, något som måste ske och det kommer med all sannolikhet att ske inom de närmaste åren.
Bäst-före-datumet för hemmasnickrade on-prem lösningar kryper allt närmare företagen. Att bygga egna molntjänster är något som färre och färre bolag kommer att ägna sig åt, inte minst på grund av den komplexitet det medför att hantera över tid. Här kommer tjänster som till exempel HPE Greenlake in - där det finns ett färdigt ekosystem för validerade hybrida lösningar med privata och publika moln. Lösningar med hybrida moln kommer att växa och bli fler och fler - eftersom de allra flesta företag inte kan lägga alla sina laster i det publika molnet - utan behöver även vissa privata moln - dels på grund av att det krävs högre last eller dels regulatoriska krav. Den hybrida molnlösningen blir därför den enda logiska utvecklingen de närmaste åren.
Det som vi kallar för etisk IT befinner sig fortfarande i sin linda. Både konsumenter och företag ifrågasätter förvånansvärt lite om vilka typer av leverantörer som de använder sig av. Men frågan har på senare tid börjat att bubbla. Är det till exempel ok för ditt företag att köpa IT-tjänster av ett företag vars moderbolag ligger i ett skatteparadis? Mappar det verkligen emot ert CSR-arbete? Idag kan vi se att fler och fler konsumenter faktiskt börjar att tycka att dessa typer av frågor blir viktiga när de köper sina tjänster privat. Det är därför rimligt att tro att detta inom kort också spiller över inom företagssammanhang. Det vill säga att företag kommer att bli mer och mer intresserade av vilka som står bakom de tjänster som de köper. Att företag börjar ifrågasätta bakgrunden på sina leverantörer - om det är en etiskt och godkänd leverantör. Var är bolaget registrerat? Håller de på med olja, kol och gas? Har de intressen i länder som är känsliga? Och så vidare. Detta kommer vi garanterat att se mer av.
Har ni funderingar kring hur ni ska göra er molnresa på bästa sätt? Tveka inte att kontakta oss på IT-Total.
Artikeln publiceras i samarbete med