IT Total in english

IT-Total Blogg

9 säkerhetstips för att skydda din integritet i mobilen under semestern

Enligt rapporten från Internetstiftelsen Svenskarna och Internet 2020 som är en årlig stiftelse av svenska folkets internetvanor har man tittat närmre på hur användningen av olika digitala tjänster ser ut och hur svenskarnas beteende på nätet har förändrats under pandemin. 

Användningen av sociala medier som exempelvis Facebook, Instagram och Snapchat har ökat, och nu nyttjar nära 9 av 10 internetanvändare sociala medier. Även den dagliga användningen har ökat stadigt under pandemin. Samtidigt kan vi se att allt fler internetanvändare känner sig övervakade på internet, och likaså ökar oron för att den digitala integriteten ska kränkas av storföretag eller myndigheter. Det har också under pandemin blivit svårare att avgöra om information på nätet är sann eller falsk. Därför har vi nu tagit fram 9 tips på hur du kan skydda din integritet under semestern. 

Identifiera:

1. Lösenkod till mobilen

Det är viktigt att skydda mobilen med en lösenkod vid öppning av mobiltelefonen så att inte främlingar kan gå igenom alla dina bilder och annat du har i mobilen. Inloggning på BankID på centrala auto thetering system bör ej ske med Face ID. Det är väldigt lätt idag att få Face ID att verifieras tillexempel när man sitter med telefonen på sidan så kan den enkelt låsas upp utan din vetskap.

2. Öppna Wi-Fi nät

Det finns en stor säkerhetsrisk att vara uppkopplad till öppna Wi-Fi nät. Därför rekommenderar vi att man håller sig till mobilnätet som är säkrare. Om du måste vara på ett Wi-Fi-nät - se till att inte genomföra bankärende, göra känsliga privata handlingar eller öppna känsliga mail. Om du måste göra något av dessa så se till att använda Multifaktorautentisering (MFA) som ger ytterligare ett skyddslager i inloggningsprocessen. Med detta genomgår man ytterligare en identitetsverifiering, till exempel med fingeravtrycksavläsning eller en kod som kommer till telefonen m.m.

 

Förebygga:

3. Använd olika lösenord i appar

När du skriver in lösenord för appar som tillexempel Facebook, LinkedIn, Instagram och Spotify i telefonen så kan det lätt bli många lösenord att ha koll på och ibland kanske det blir lätt att skriva in liknande eller till och med samma lösenord. Tänk därför på att skriva svåra lösenord så att inte någon främling enkelt kan komma på det lösenord du har angivit. Viktigt är att skriva unika lösenord så du inte använder samma eller liknande lösenord till alla dina inloggningar, utan har ett specifikt lösenord för varje tjänst. 

4. Appar i telefonen

Det är bra om man tänker efter lite extra innan man laddar ner appar, särskilt appar på företagstelefonen. Oönskade appar kan läcka känsliga data. Många appar i pandemin som man trodde visade information kring COVID visar sig inte vara det man tror och kan göra att data läcks.

Skydda din integritet i mobilen_IT-Total

Skydda:

5. Uppdateringar

Håll din telefon och dina appar uppdaterad med de senaste systemuppdateringarna. Ibland kan uppdateringarna fixa buggar som till exempel kan göra att din telefon kan hackas enbart genom att besöka en webbplats. Webbläsaren är väldigt viktig att uppdatera då det ofta är den som utnyttjas när man blir hackad.

6. Skydda integritet på nätet

Aktivera begränsad spårning så blir du mer anonym.

Android: Inställningar -> Google -> Annonser -> Välj bort Anpassning av annonser.
Iphone: Inställningar -> Integritet-> Apple-Reklam -> Stäng av personliga annonser.
(Kan variera beroende på vilken telefon man använder och om man har senaste uppdateringen.)

7. Okända länkar

Akta dig för länkar som du inte känner dig säker på. På mobilen sker ofta phishing och hackningsförsök vilket kan vara en stor säkerhetsrisk för din personliga integritet på mobilen.

 

Hitta:

8. Kontrollera ofta dina behörigheter

Se gärna över de appar som används dagligen, ha som vana att ta bort appar som är onödiga och inte används. Med tanke på hur mycket privata uppgifter vi hanterar i mobilerna är det dumt att inte se över vad olika appar faktiskt har tillgång till. Gå igenom behörigheterna till kamera, kontakter och så vidare då och då. Stäng av allt du inte ser något behov av att tillåta.

Android: Inställningar -> Appar och aviseringar -> Appens behörigheter.
Iphone: Inställningar -> Integritet

 

Åtgärda:

9. Säkerhetskopiering

Tänk på att man oftast har mycket personlig data av till exempel bilder, se till att göra en backup ofta så att bilderna blir sparade på en säkrare källa och rensa sedan din personliga data ofta.

För att hjälpa våra kunder att upprätthålla tillgängligheten, garantera regelefterlevnad och möta den allt mer komplexa hotbilden, arbetar vi med ett holistiskt tillvägagångssätt när det kommer till säkerhet genom att applicera våra fyra hörnstenar Identifiera, Förebygga, Stoppa, Hitta & Reagera på samtliga tre av våra leveransområden.

En utbildad och medveten personalstyrka är en viktig komponent i ett effektivt säkerhetsarbete genom att de lär sig identifiera avvikelser och försök till påverkan. En tydlig och god säkerhetskultur bidrar till att skydda organisationens tillgångar och minskar riskerna. 

 

Misstänker du att ditt företag drabbats av ett intrång eller angrepp? Kontakta IT-Total CSIRT så bistår vi med experthjälp! Kontakta IT-Total CSIRT på telefonnummer: +46 8 595 006 50

Om du som privatperson misstänker att du drabbats av ett intrång och brott begåtts rekommenderar vi att man gör en anmälan till polisen och kontaktar  11414 för ett göra en anmälan.

 

Läs mer om hur ni kan utbilda er personalstyrka:

Höj er organisations cybersäkerhet 

 

Affärsområdet Cyber Security består av en grupp specialister med mångårig erfarenhet inom området. Vår vision är att vara det säkra IT-företaget, som bryr sig. Jättemycket. Läs mer här!

 

Källa:

https://svenskarnaochinternet.se/rapporter/svenskarna-och-internet-2020/?gclid=Cj0KCQjwktKFBhCkARIsAJeDT0hJJurhgeKjMTfv6byUla7x3tcDOltrlrEaqa3RHTIyiRj-2dS-bxMaAnffEALw_wcB 

https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.704975/mobil-sakerhet-integritet

 

IT-Total Cyber Defense Center

IT-Total Cyber Defense Center övervakar det globala hotlandskapet och levererar hanterad hotdetektering 24/7/365. Vi skyddar organisationers affärskritiska tillgångar mot cyberattacker genom snabb respons, analyser och åtgärder. IT-Total Cyber Defense Center består av seniora analytiker som arbetar med omvärldsbevakning och manuella analyser. Vi använder även av ett flertal beprövade tekniska verktyg, både statiska och dynamiska.