IT Total in english

IT-Total Blogg

Hur får du ditt tech-CV att sticka ut?

Har du svårt att få ett jobb i rådande konjunktursvacka? Har du ett glapp i ditt CV efter pandemin?  Covid-19 har stört karriärplanerna för många och rådande lågkonjunktur gör att medarbetare mister sina jobb när företag varslar. Som ett resultat av detta har karriärfrämjande aktiviteter som anställningar, praktikplatser och volontärarbete skjutits upp eller ställts in. Om detta har fått dig att oroa dig över gapet på ditt CV, låt oss lugna dig och hjälpa dig med att skriva ett vinnande tech-CV.

När arbetsmarknaden växer ökar också efterfrågan på toppanställda. Så, i en sådan konkurrensutsatt miljö, hur får du ditt tekniska CV att sticka ut när du sitter bland 100 andra sökande? Med detta i åtanke kommer vi utforska vad som bör och inte bör göras när du skriver ett allmänt tech-CV samt ge 10 tips på hur just du kan skriva ett vinnande tech-CV. 

 

1. Börja ditt CV med en Resumé

Resumén är arbetsgivarens första intryck av dig, den visar en överskådlig blick på din karriär, din kompetens och dina tekniska styrkor. Det är viktigt att du skräddarsyr din resumé efter det jobb du söker. Om en jobbannons främst handlar om personlighet och attityd är det viktigt att du lyfter dina egenskaper i Resumén. Om en jobbannons lyfter fram tekniska färdigheter bör din tekniska spetskompetens tydligt framgå i din Resumé. 
En Resumé ska innehålla: för- och efternamn, kontaktuppgifter, profilbild, dina anställningar i kronologisk ordning samt en kort presentation om dig som kollega och din tekniska kompetens. Den som rekryterar ska snabbt kunna få en överskådlig blick på din karriär, din kompetens och dina tekniska styrkor. 

 

2. Rollbeskrivning

När din Resumé är klar är det dags för rollbeskrivning av dina senaste tjänster. Skriva dina anställningar i kronologisk ordning och din senaste tjänst bör ligga först och överst i ordningen. Den som rekryterar vill i första anblick se vad du har arbetat med den senaste tiden. Arbetsbeskrivningen ska gärna vara matnyttig men inte för lång. Skriv om dina primära ansvarsområden riktat mot den tjänsten du söker. Lyft gärna ett specifikt projekt du är extra stolt över och berätta om resultatet, det kan få dig att sticka ut bland dina konkurrenter. Glöm inte att summera vilka tekniker/system du har arbetat med i respektive tjänst, det är intressant att se för den som rekryterar.

Luckor i arbetskarriären är ganska vanliga och sällan ett problem så länge de förklaras. Om du har varit utan arbete i månader eller till och med år bör du tydligt förklara varför. Var inte rädd för att låta arbetsgivaren veta (redan i ditt CV) att du tog dig tid för att vara volontär, resa jorden runt, arbetssökande eller att du hade en period som tillbringats borta från jobbet på grund av sjukdom. 


3. Tips till akademiker eller någon utan kommersiell erfarenhet

Saknar du arbetslivserfarenhet inom det område du söker jobb? På ditt CV kan du lägga in dina personliga projekt och skolprojekt. Gör en sektion som heter ”Personliga projekt” och lyft dina tekniska projekt. Det här är din möjlighet att visa din erfarenhet av att använda en viss teknik som matchar jobbet du söker. Berätta gärna om dina utbildningar och vilka kurser du har studerat som är relevanta till tjänsten du söker och glöm inte att ange om du har haft praktik som är relevant för tjänsten.

 

4. Glöm inte att lyfta din utbildning och dina certifikat

Skriv gärna dina utbildningar och ange årtal, skola och program/kurs i kronologisk ordning. Glöm inte att lyfta dina certifikat och gärna i din resumé, de är värdefulla.


5. Personlig presentation

Det är inte nödvändigt att skriva om ditt privatliv i ditt CV, presentera i stället hur du är som person och vilka värdefulla egenskaper och erfarenheter du har att bidra med till tjänsten du söker. Håll gärna presentationen kort och det är viktigt att den känns relevant till den specifika tjänsten du söker. Berätta gärna om du har en teknisk hobby; kanske labbar du hemma, driver en IT-blogg/webbsida eller är aktiv på Github? 

 

6. Övrig information i ditt CV

I din resumé eller längst ned på ditt CV kan du ange ”Övrig information”, här kan du berätta om vilka språk du behärskar i tal och skrift och om du har körkort och annan information som du tycker är relevant. Det är intressant för arbetsgivaren att se. Vissa tjänster kräver att du har körkort och att du behärskar svenska och engelska i tal och skrift.


7. Lagom långt CV 

Ett CV bör inte vara mer än 2-3 sidor långt, om du har haft många anställningar ska du fokusera på att berätta om dina senaste anställningar. Sida 1 ska bestå av en resumé och sida 2(och 3) berättar om dina anställningar och övrig information. Praktikplats kan du med fördel ange under dina anställningar, men var tydlig med att det är en praktikplats och inte en anställning. 


8. Text och layout

Det är viktigt att hålla en tydlig och bra struktur i din layout och text. Det ska vara lätt att förstå och orientera sig i ditt CV. Var gärna kreativ och visa att du har ansträngt dig när du har skapat ditt CV men undvik att göra det plottrigt. Använd dig gärna av google för att få inspiration till CV-layout, det finns även hemsidor där du kan få hjälp med att skapa CV. Det visuella är viktigt men kontentan är viktigast. Glöm inte att korrekturläsa texten och be gärna någon annan att korrekturläsa ditt CV för att undvika stavfel.


9. Konvertera Word-dokumentet till PDF-format

PDF-format ger en snyggare och en mer professionell presentation av CV-dokumentet samt försäkrar du dig om att ditt dokument är låst.


10. Uppdatera din Online-profil

Det första intrycket av dig har stor betydelse och rekryteraren eller arbetsgivaren kollar sannolikt in din online-profil utöver den informationen som du lämnar i ditt CV och din personliga presentation. Många anställande chefer och rekryterare som granskar ditt CV kommer sannolikt att leta efter din profil på LinkedIn, GitHub, Stack Overflow eller andra sociala medier. Vi uppmuntrar dig att hålla dina onlineprofiler uppdaterade och anpassade, särskilt på LinkedIn. Vårt råd är att hålla dina sociala mediekonton privata och använda LinkedIn och andra tekniska plattformar professionella. 


Fun fact: CV är latin för "course of life".


Lycka till med ditt CV : )

 

Är du nyfiken på hur det är att arbeta på IT-Total? På vår karriärsida hittar du intervjuer med våra medarbetare samt våra lediga tjänster! 

 

Sanna Åhström

Sanna Åhström, Talent Acquistion Manager på IT-Total. Sannas drivkraft är att fortsätta förstärka IT-Total med fler kollegor i världsklass. I alla nya möten är det viktigt för henne att lyfta vår personalkultur, att IT-Total inte är som alla andra. Vi bryr oss. Jättemycket.