IT Total in english

IT-Total Blogg

10 tips för ett vinnande Tech-CV

Inte alla men de flesta företag letar, som vi, efter både kompetens och personliga egenskaper när de scannar ett CV och träffar kandidater. Hur ska du få plats med allt det viktiga och primära i ditt CV utan att det blir en novell och för personligt? Hur kan ditt CV sticka ut bland mängden? Det är inte helt enkelt och olika företag kan kolla efter olika saker beroende på företagets förutsättningar och vad de söker. Vad rekryteraren tittar efter i ett CV är även branschrelaterat, jag kommer att ge dig 10 tips på hur du kan skriva ett bra och attraktivt CV till en tjänst inom IT.

Hur tänker vi på IT-Total när vi rekryterar och scannar CV? Hos oss arbetar bland de vassaste konsulterna i IT-branschen, med det skrivet fokuserar vi på att rekrytera specialister och inte endast spetskompetens. En specialistkonsult på IT-Total rankas som en av de bästa i branschen inom sitt tekniska område men har också de egenskaper som krävs för att vara en teamplayer och omtyckt hos såväl kunder som kollegor.

 

IT-Total är och ska fortsätta vara ledande specialister inom säker och tillgänglig IT-infrastruktur, således behöver vi fokusera på att hålla en mycket hög teknisk kompetens kombinerat med mjuka värden som är viktiga för våra kunder, partners och medarbetare. Vi måste ha både spetskompetensen och det personliga för att vara specialister och leverera kvalité. På IT-Total lever vi efter fem värdeord som genomsyrar hela vår verksamhet, dessa fem summerar det vi efterfrågar av en specialist och det är: gemenskap, engagemang, kvalité, kompetens och omtanke. Det här är fem viktiga områden som vi har med oss i vår rekrytering av nya medarbetare och som sammanfattar vår utgångspunkt när vi screenar CV och träffar kandidater.

 

1. Börja ditt CV med en Resumé


Resumé är en kompetensbaserad sammanfattning och den ska inte vara mer än en sida lång. Det är en kort och övergripande summering om dig och din karriär. Den ska innehålla: för- och efternamn, kontaktuppgifter, profilbild, dina anställningar med datum, roll och företag, dina tekniska styrkor samt en kort presentation om dig själv. Ambitionen med en Resumé är att rekryteraren snabbt ska få en överskådlig blick på din karriär, din erfarenhet och dina tekniska styrkor. Resumén är Rekryterarens första intryck av dig.

 

2. Rollbeskrivning

Tänk på att skriva dina anställningar i kronologisk ordning och din senaste tjänst ska ligga först och överst i ordningen. Arbetsbeskrivningen ska vara matnyttig men inte för lång, lyft dina primära arbetsuppgifter och ansvarsområden riktat mot den tjänsten du söker. Skriva gärna om ett specifikt projekt i respektive tjänst som du är extra stolt över och berätta om resultatet, det här kan få dig att sticka ut bland mängden. Glöm inte att summera vilka tekniker/system du har arbetat med i tjänsten, det är intressant för rekryteraren.

 

3. Glöm inte utbildning

Skriv gärna dina utbildningar och ange årtal, skola och program/kurs. Glöm inte att lyfta dina certifikat, de är värdefulla.

 

4. Var personlig men skriv inte om ditt privatliv

Det är inte nödvändigt att skriva om ditt privatliv i ditt CV, presentera hellre hur du är som person och vilka värdefulla egenskaper och erfarenheter du har att bidra med till tjänsten du söker. Håll presentationen kort och det är viktigt att den känns relevant till den specifika tjänsten du söker. Lyft gärna om du har en teknisk hobby(kanske labbar du hemma, driver en IT-blogg/webbsida eller är aktiv på Github) men undvik att berätta för mycket om ditt privatliv. Du behöver inte skriva ett långt personligt brev, det räcker gott och väl med presentationen i din resumé.

 

5. Text och struktur

Det är viktigt att hålla en tydlig och bra struktur i din layout och text. Det ska vara lätt att förstå och orientera sig i ditt cv. Var gärna kreativ och visa att du har ansträngt dig lite extra när du har skapat ditt CVt, men se till att det inte blir för plottrigt. Använd google för att få inspiration om CV-layout, det finns även hemsidor där du kan få hjälp att skapa CV. Det visuella är viktigt men kontentan är viktigast. Korrekturläs texten och be gärna någon annan att korrekturläsa din text.

 

 

6. Teknisk summering

Längst ned i ditt CV kan du med fördel summera alla tekniker du har vana att arbeta med och din kompetensnivå inom respektive system, förslagsvis kan du ranka din kompetens på en skala 1-5. Det här kan få ditt CV att sticka ut bland mängden.

 

7. Glöm inte att konvertera Word-dokumentet till PDF-format

PDF-format ger en snyggare och professionellare presentation av dokumentet samt försäkrar du dig om att ditt dokument är låst och alltid ser ut som det ska.

 

8. ”Övrig information” i ditt CV

I din resumé eller längst ned på ditt CV kan du med fördel ge en notis om vilka språk du behärskar och om du har körkort, det är intressant för rekryteraren. Många tjänster har krav på körkort och att man behärskar engelska i tal och skrift.

 

9. Lagom långt CV

Ett CV bör inte vara mer än tre sidor långt, om du har haft många anställningar ska du fokusera på att berätta om dina senaste tjänster. Sida ett ska vara din resumé, sida två sammanfattar dina anställningar och du avslutar med utbildning, en teknisk summering och övrig information. Om du är ny i branschen och saknar arbetslivserfarenhet inom området så kan du lägga extra krut på dina utbildningar. Skriv ned vilka kurser du har studerat i utbildningen, lyft även praktiska projekt du har utfört i studierna och glöm inte att ange om du har haft praktik. Praktikplats kan du ange under dina anställningar, men var tydlig med att det är en praktikplats. Om du har sysslat med IT-relaterade projekt på din fritid som kan vara relevant för tjänsten så kan du lyfta det i ditt CV.

 

10. Ska du skriva ditt CV på svenska eller engelska?

Om inget annat anges i jobbannonsen så kan du utgå från följande: om jobbannonsen är på svenska så ska du skriva ditt CV på svenska, om jobbannonsen är på engelska så ska du skriva ditt CV på engelska.

 

 

Vi ser framemot din ansökan

Spana in våra lediga tjänster

 

 

Vill du veta mer hur det är att jobba på IT-Total?
Träffa fler kollegor och läs mer på vår
Karriärsida.

 

 

Sanna Åhström

Sanna Åhström, Talent Acquistion Manager på IT-Total. Sannas drivkraft är att fortsätta förstärka IT-Total med fler kollegor i världsklass. I alla nya möten är det viktigt för henne att lyfta vår personalkultur, att IT-Total inte är som alla andra. Vi bryr oss. Jättemycket.